Algemeen

Een ruptuur van de voorste kruisband is een van de meest voorkomende oorzaken van achterpootmanken bij de hond. De voorste gekruiste band kan volledig of gedeeltelijk gescheurd zijn. Door het afscheuren van de kruisband wordt de knie instabiel, bij elke stap die uw hond zet, schuift tijdens de steunfase het onderbeen naar voor. Dit geeft pijn en op langere termijn arthrose.

Voornamelijk bij grote hondenrassen is een operatie vaak noodzakelijk. Het doel van deze operatie is om de knie te stabiliseren tijdens die steunfase. Er zijn door de jaren heen verschillende technieken gebruikt om dit doel te bereiken. Men heeft geprobeerd de knie opnieuw stabiliteit te geven door de kruisband te vervangen met kunstbanden en opspantechnieken. Voornamelijk bij grote hondenrassen (>25 kg) was dit niet altijd even succesvol. De kunstbanden konden immers breken…

Opspantechniek, flo- teugel

Bij kleinere honden is een opspantechniek vaak voldoende. Bij een imbricatie wordt het gewrichtskapsel en de peesplaat opgespannen. Bij een Flo-teugel wordt een nylondraad gespannen die de voorwaartse beweging van de tibia tegenhoudt.

 

<< terug